hirdetés
hirdetés
hirdetés

Videó

Az orwelli disztópia Kínában már valóság

Számos könyv lapjain, sorozatokban és filmekben köszönt vissza az (eddig) fiktív, disztópikus valóság, amelyben minden lépésünket kamerák figyelő szemei követik. Orwell 1984 című regényéből, vagy a Black Mirror nevű sorozatból ismert hátborzongató vízió, a technológiai fejlődés és az MI megoldások által, Kínában többé már nem egyszerű képzelgés, hanem a kőkemény valóság.

Az ausztrál ABC News riporterei a Kínában kialakított és egyelőre még tesztüzemben lévő megfigyelőrendszerről készítettek egy részletes videót , amelyben személyes történeteken keresztül próbálják testközelbe hozni a nyugati ember számára az elképzelhetetlent. 

A rendszerben Kína minden lakosáról készítenek egy adatlapot, amelyben különféle megfigyelhető cselekvések, aktivitások, döntések és viselkedések mentén pontszámokkal jutalmazzák a követendő, levonással pedig büntetik az elítélendő cselekedeteket. Arról, hogy semmi se maradjon rejtve közel 200 millió kamera gondoskodik. Akik magasabb pontszámot érnek el, tehát szabálykövető tagjai a társadalomnak, számos kedvezményben részesülnek, valamint több lehetőséget kapnak pl. utazásra. Az állam szemében megbízhatatlan polgároknak azonban mindenféle, számunkra alapvető jogokat érintő korlátozassal kell számolnia.

Ez önmagában talán annyira nem is érdekes, hiszen a világ számos pontján találkozunk hasonló bevett gyakorlattal. Az újdonság a kínai rendszerben az, hogy mindez egy mesterséges intelligencia irányítása révén valósul meg. Sokat cikkeztünk már arról, hogy az MI hogyan formálja át a munkaerőpiacot, hogyan cserélheti le a humán munkaerőt, azonban ez a videó azt mutatja be, hogyan határozhatja meg egy ember egész életét.

A videóban az új rendszer kapcsán kialakult véleménytáborok mindkét pólusának képviselői megszólalnak, és egészen más tényezőket hangsúlyoznak. Mindenki maga eldöntheti, hogy melyik szemlélet az, amellyel egyet tud érteni, de ami számomra személyesen a legfélelmetesebb: ha Kínában lennénk, ez a cikk ma meg sem születhetne.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés