hirdetés
hirdetés
hirdetés

Apaság és karrier

Az apák is mennének gyesre, ha tehetnék

Minden harmadik apa elmenne gyesre, ha lenne rá lehetősége – derül ki az Apu-kalipszis blog felméréséből. Bebizonyosodott, hogy az apák fele nem tud a munka miatt annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne, harmaduk pedig emiatt frusztrált.

Az Apu-kalipszis apablog kíváncsi volt, hogyan látják az apák magukat a mai munkaerőpiacon: vajon támogatják-e őket a munkaadók, illetve össze tudják-e a hangolni a karrierjüket a szülői szereppel?

Nehéz két fronton teljesíteni

Az év első három hónapjában közel 1000 megkérdezett apa válaszaiból kiderült, hogy nekik is nehézséget okoz egyszerre két fronton teljesíteni. A válaszadók nagy része szerint gyakran (37%), illetve rendszeresen (18%) előfordul, hogy a munka miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne.

Nagyon sok apa emiatt feszült, és ha a munkaadója sem rugalmas, akkor úgy érzi, csapdahelyzetben van, hiszen apaként és egyedüli pénzkeresőként nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a munkáját.

A felmérésből kiderült, hogy az apák harmada frusztrált, mert úgy érzi, nem tudja összehangolni a karrierjét az apasággal, 12% egyáltalán nem kap a munkahelyén kellő támogatást az apasága megéléséhez és ezért úgy érzi, nagy rajta a nyomás. További 11% úgy nyilatkozott, hogy hasonló helyzetben van, de a családja megérti.

Kevés időt töltenek a családdal, pedig többre lenne igényük

Az apák 37%-a hétköznapokon csupán 1‒2 órát látja a gyerekét. Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy ha egy férfi a munkája miatt kevés időt tölt a gyerekével, az azért van, mert egyszerűen nincs más választása. Mindezek ellenére minden második apa szerint az egyik legfontosabb feladata, hogy eltartsa a családját, bár kétharmaduk az apai szeretetet és odaadást, 62%-uk pedig a megfelelő férfiminta és apakép biztosítását is fontosnak tartja.

Ön szerint mi az apa legfontosabb szerepe a családban?

Optimizmusra ad viszont okot, hogy az apák 40%-a hétköznap 3‒4 órát tud a gyerekével tölteni, 46% pedig úgy nyilatkozott, hogy egész hétvégén együtt vannak. Ugyanennyien érzik úgy, hogy a munkaadójuk támogatja őket „apaügyben”, illetve a munkájuk rugalmas, 38% szerint pedig csupán hozzáállás kérdése, hogy egy férfi össze tudja-e egyeztetni az apaságot a karrierrel.

Ezért (nem) mennek gyesre ma az apák

Az Apu-kalipszis blog felmérése külön kitért az apás gyes kérdésére is. Nos, az apák 42%-a támogatja, 35% viszont úgy érzi, hogy hazánkban nincs hozzá biztosítva a megfelelő rendszer. Csupán 12% tartja furcsának, ha egy férfi megy gyesre, 5% pedig egyenesen ellenzi.

Külön érdekesség, hogy az apák harmada kipróbálná a gyest, ha lenne rá lehetősége, további 44% pedig fontolóra venné, miközben a valóságban a válaszadó apák csupán 6%-a volt maga is gyesen.

„Minden második gyesen lévő apa azért maradt otthon a babával, mert a párja többet keresett” – elemezte a felmérés eredményeit Ficza János, az Apu-kalipszis blog írója– „Mindez azt mutatja, hogy az apaságra pozitív hatással van a nemek közti egyenlő bérezés.”

A másik csoport esetében arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem ők mentek gyesre, 38% pénzügyi okokat adott meg, 22% esetében az anya akart mindenképpen otthon maradni a babával, 18% szerint pedig náluk más lehetőség fel sem merült.

„Vagyis a legtöbb apa azért nem megy gyesre, mert nem szokás” – tette hozzá Ficza.

HR szakértők vallják, hogy a családalapítás támogatásához, a gyerekvállalási kedv népszerűsítéséhez és a szülésszám növekedéséhez elsősorban a nők munkaerőpiaci helyzetén kell javítani, azonban nagy szükség van az apák bevonására is. „Az utóbbi időben ráadásul a férfiak részéről is egyre nagyobb lett az igény az apaság megéléséhez, hiszen ők is teljes értékű szülők szeretnének lenni” – mondta el az apablogger.

(forrás: Apu-kalipszis blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés