hirdetés
hirdetés

Koruk ellenére nagyon tudatos karrierépítők!

A Z generáció valódi szakmai feladatokra vágyik

A Zyntern.com újgenerációs állásportál munkatársai nem győzik hangsúlyozni, hogy a Z generáció fiatal kora ellenére, rendkívül tudatos karrierépítő korosztály. Ők már gyakornokként sem elégednek meg hangzatos ígéretekkel: valódi szakmai feladatokat akarnak az első pillanattól. Mit kívánnak még ezen kívül? A Zyntern.com megkérdezte tőlük. 

A Zyntern.com, a Z generáció toborzási szakértője 2019. májusában felmérést készített. “Mi kell nekünk a cégektől?” (What do interns want?) című kérdőívüket megközelítőleg 2000 budapesti diák és hallgató töltötte ki, valamint további 200 fő fókuszcsoportos beszélgetés során válaszolt kérdéseikre. A résztvevők 64%-a 23-26 éves pályakezdő, 28%-uk 20-23 éves egyetemista és főiskolás, és végül 8%-a 16-19 éves középiskolás volt. A legtöbben budapestet jelölték meg tartózkodási helyüknek. 

Top 5 legfontosabb- és legkevésbé fontos szempont egy munkaadó kiválasztásánál 

A válaszadók több, mint fele ​első helyet szavazott meg a valódi szakmai feladatok iránti igénynek. A ​nyitott támogató vezetők a szervezetnél és a rugalmas munkaidő az első három legfontosabb pontban szerepel, amely a generáció sokat hangoztatott jellemzőit erősíti: tudatosan fejlesztik magukat, célirányosan, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, viszont az idejüket ők kívánják beosztani. Választásukat szintén jelentősen meghatározza, hogy milyen előrelépési lehetőségeket látnak a cégen belül, amelyre a vállalatok ​belső utánpótlás nevelési programjai ​vonzó alternatívákat adnak. 

Valamint, már gyakornokként is szeretnék, hogy vezetőjük ​komolyabb projektbe is aktívan bevonja őket. 

A kutatás során megadott 14 tényező közül a ​cég hírneve lett a legkevésbé lényeges döntési szempont. ​Az eredményből arra következtethetünk, hogy önmagában egy márkanév már nem elegendő a munkaerő megszólítására, nagy energiát kell fordítani a vonzó munkáltatói márka kialakítására is. A pozícióhoz, szakmai területhez nem szorosan kapcsolódó továbbképzések és a rotációs programok ideje lejárt: a fiatalok türelmetlenek, és tudatosak, egy területen belül szeretnének előrébb előre jutni, ami különösen jellemző a diplomás pályakezdőkre. A ​fix munkaidő ​nem működőképes opció azok számára, akik az állásuk mellett folytatják tanulmányaikat, azonban a már végzett fiatalok is preferálják, ha rugalmasan oszthatják be munkaidejüket. A munka-magánélet egészséges egyensúlya pedig prioritást élvez az életükben, nem kedvelik, ha egyik a másik rovására megy. A ​fizetés mértéke a felsorolt döntési szempontok között a 9. helyre került, ami alátámasztja, hogy hiába a jó fizetés, a legfiatalabb munkavállalói generációt nem lehet “megvásárolni”. 

Egy közgazdásznak ugyanazok az értékek fontosak, mint egy informatikusnak 

A Zyntern kutatása 5 különböző tanulmányi terület hallgatói és pályakezdőit kérdezte meg. A kitöltők 44% gazdaságtudományi területekről, 23%-a informatika területekről, 15%-a bölcsészettudományi területekről, 10%a társadalomtudományi, míg 8%-a pedig természettudományi területről érkezett. 

Igen, a bekezdés címében megfogalmazott állítás igaz: ​a gazdasági és a műszaki területen tanulók egyaránt ugyanazt a 3 tényezőt tartották a legfontosabbnak a munkaadó kiválasztása során: a ​valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezető ​meglétét​A ​természettudományok iránt érdeklődők számára a visszajelzés nem szerepelt a legmeghatározóbb döntési szempontok között, ugyanakkor a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területek kitöltői számára fontos a folyamatos visszajelzés leendő munkaadójuk részéről. 

Műszaki és bölcsészettudományi területeken - az összes vizsgálati területtel ellentétben - az előrelépési lehetőség nem szerepel az 5-ös toplistában, inkább a szakmai feladatokat, a tanulási lehetőséget és a személyes fejlődést részesítik előnyben a karrier létra gyors megmászása helyett. 

Az ​informatikai területeken a fizetés szintén nem szerepelt a top prioritások között. Ez kapcsolódhat ahhoz a munkaerőpiaci jelenséghez, hogy IT és technológiai területeken az átlag béremelkedésnél intenzívebben nőnek a fizetések már gyakornoki és pályakezdő pozíciók esetén is. Ennek következtében a versenyképes fizetést alapvetőnek tekintik és egyéb szempontok alapján differenciálnak a munkaadók között. 

Szóval így újult meg a Zyntern.com oldala 

A kutatás nyomán, 2019 nyarán indult el a Zyntern.com gyakornoki- és pályakezdő állásokat kínáló oldal fejlesztése. ​Egy olyan állásportál kialakítása volt a cél, ami a Z generáció aktuális igényeit szolgálja ki, miközben munkáltatói oldalról technológiai megoldásokkal tovább könnyíti a recruiterek mindennapi munkáját, és a cégek munkáltatói márka építését. Balogi Attila, a Zyntern.com ügyvezetője mesélt arról, hogy a kutatás eredményei és a céges oldalról érkező egyéb visszajelzések nyomán hogyan újult meg a Zyntern.com rendszere. 

A felhasználók számára egy gyorsabb, egyszerűbb és könnyebben kezelhető platform létrehozását tűztük ki célul. Emellett úgy alakítottuk ki a megújult felületünket, hogy a felmérésben legfontosabb szempontokként megjelelölt információkat a cégek megadják magukról. Mivel a válaszadók szerint a cégek hírnevére alapozott munkáltatói márka megítélés már a múlté, így minden regisztrált cégünk ugyanakkora eséllyel indul a tehetségekért folytatott versenyben egyedi bemutatkozásával Zyntern profilján. 

Attila továbbá elmondta az újítások kapcsán, hogy az azonnali információkat és a transzparenciát elváró korosztály igényei alapján mostantól a ​fizetés mértékét is feltüntethetik a cégek bármely pozíciónál. A ​soft-és hard skillek megadásával pedig nem csak a jelentkezők tudnak magukról bővebb információkat átadni, hanem a ​képesség alapú toborzást is elősegíti a rendszer a HR munkatársak számára. A ​gyorsnézetek, az azonnali visszajelzések küldése és a kreatív bemutatkozási lehetőségek (videók, fotók feltöltése) mindkét fél számára könnyedebbé teszi a kiválasztási folyamatot. 

A Zyntern csapata a kutatást nem csak saját felhasználásra készítette: az összegyűjtött adatokból training anyagot alakítottak ki cégek számára, amely során részletesen ismertetik az eredményeket és segítik munkaadók Z generációs toborzási és megtartási stratégiáinak építését. 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk augusztus 6-án online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdeti lehetőség, ingyen szövegezés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés