hirdetés
hirdetés

Óvatos optimizmus

A magyar munkavállalók közel kétharmada számít 2021-ben béremelésre

A munkavállalók közel kétharmada béremeléssel kalkulál, 11 százalék az emelés mértékétől teszi függővé a maradást. A koronavírus-helyzet munkaadói kezelésével 55 százalék elégedett maradéktalanul.

A munkavállalók fizetési várakozásait és munkahelyváltási hajlandóságát mérte fel 2020. december 1-31. között a HR Portál - az online kérdőívet összesen 432-en töltötték ki. A válaszokból érezhető a koronavírusválság hatása. A kitöltők 47 százalékának nem emelkedett a fizetése a tavalyi évben: ebből 13,8 százaléknak csökkent, 33,2 százaléknak nem változott. 5 százalékos vagy afeletti béremelkedésről pedig alig minden harmadik válaszadó (30 százalék) számolt be. 5 százalék nyilatkozott arról, hogy elveszítette állását.

Csak a munkavállalók alig fele elégedett munkahelyével

A 2021-es fizetési várakozásoknál már óvatos optimizmus látszik: 30,8 százalék szerint nem változik a bére, 6,1 százalék szerint csökkenni fog. A többiek (64 százalék) béremeléssel kalkulálnak, ebből 32,7 százalék 5 százalék vagy annál magasabb bérnövekménnyel.

Tervez-e 2021-ben munkahelyváltást? - szól a harmadik kérdés. Itt 47,5 százalék válaszolta azt, hogy nem, mert jól érzi magát a munkahelyén. 17 százalék aktívan keres állást, míg 23,9 százalék szeretne váltani, de még nem kezdett el aktívan állást keresni.

A dolgozók ötöde úgy váltana, hogy nem kérne magasabb fizetést

Mennyi lenne az a százalék, amiért már új munkahelyen folytatná? Itt közel minden második válaszadó (46,7%) a több mint 20 százalék opciót jelölte meg. Érdekesség, hogy 5,8 százalék annyira elégedetlen mostani munkahelyével, hogy kevesebb pénzért is jönne, míg 16,5 százalék ugyanannyi pénzért dolgozna máshol, ha ott jobban érezné magát. 

A kérdőív készítői megkérdezték azt is, miként kezeli a munkaadó dolgozói szemmel a covid-helyzetet. Itt 13 százalék várna több egészségmegőrző intézkedést, 11,8 százalék a kommunikációval elégedetlen. Csak 6 százalék mondta azt, hogy túl sok és túl szigorú intézkedések vannak érvényben munkaadójánál.

 

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés