hirdetés
hirdetés

Munkaerőpiaci körkép

A fóka mindenhol sok, az eszkimók száma változó

A koronavírus-járvány kitörése óta a legtöbb álláskereső (17 százalék) a szakmunka és fizikai munka területén volt, az emberek 11 százaléka asszisztencia és adminisztráció, 9 százalék pedig értékesítési és kereskedelmi pozíciókban szeretett volna elhelyezkedni.

Mindez a Cvonline.hu állásportál legújabb munkaerőpiaci kutatásából derül ki.

Van, ahol a kereslet igazodik a kínálathoz

„Az értékesítés és kereskedelem kategóriába jellemzően a kiskereskedelmi hálózatok tartoznak, és ez az egyetlen terület, ahol a kereslet igazodik a kínálathoz, vagyis nemcsak az álláskereső sok, hanem a toborzás is erős. A márciustól szeptemberig tartó időszakban ugyanis az oldalunkon megjelenő álláshirdetések 8 százaléka ebben a kategóriában jelent meg, ami elég magas arány” – mondta el Balla Zoltán, a Cvonline.hu ügyvezető igazgatója.

Nagy a konkurenciaharc az adminisztráció és a HR területén

Érdemes tehát az értékesítés és kereskedelem területén munkát keresni, mert az álláskereső számára egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy meghirdetett pozícióra rajta kívül hány ember pályázik még. Minél többen jelentkeznek ugyanis egy állásajánlatra, az annál jobb hír a toborzó cégeknek, de nehezíti az álláskeresők helyzetét. Ebben a tekintetben jelenleg a legnagyobb konkurenciaharc az adminisztráció területén van, hiszen ebben kategóriában érkezik a legtöbb jelentkezés egy álláshirdetésre, de ugyanígy az átlagosnál magasabb a jelentkezőszám az ügyfélszolgálatok és szolgáltatások, a marketing és PR, valamint a HR területén.

„Ezek az iparágak március óta sajnos egyre nehezebb helyzetbe kerültek, így egyre kevesebb az álláshirdetés, miközben az álláskeresők száma fokozatosan növekszik” – magyarázta Balla Zoltán.

Megyei bontásban nem biztató a kép

Ami a regionális eloszlást illeti, a munkaerőpiac továbbra is fővárosközpontú. Az álláskeresők 38 százaléka Budapesten szeretne dolgozni, a koronavírus idején meghirdetett állások legtöbbje (15 százalék) pedig szintén a fővárosban volt. „Érdekesség, hogy megyei bontásban nem találkozik a kereslet a kínálattal. Míg a budapesti állásokon kívül leginkább Pest és Komárom-Esztergom megyében toboroznak a cégek (előbbi régióban az állások 9 százaléka, utóbbiban 5 százalék jelenik meg), addig a legtöbb álláskereső Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, 7 illetve 6 százalékkal” – tette hozzá Balla Zoltán.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés