hirdetés
hirdetés

Náthásan az irodában

6 tipp, amivel túlélhetjük a megfázást

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a menetrend szerint érkező nátha? Bármilyen banális is ez a megbetegedés, ilyenkor mégis a legjobb otthon maradni, hogy mihamarabb meggyógyuljon, és a munkatársait se fertőzze meg.

A leggyakoribb légúti fertőzés a nátha, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, kezeletlenül hagyni, mondván, hogy amúgy is „orvossal egy hét, orvos nélkül hét nap”. Ez valóban egy könnyű, gyors lefolyású, mindössze néhány napig tartó betegség, de évente akár négy-hat alkalommal is jelentkezhet, és ez idő alatt az életminőséget jelentősen rontja, rengeteg kellemetlenséget okoz.

Az aktívan dolgozók túlnyomó többsége nem engedi (vagy engedheti) meg magának, hogy náthával bajlódva otthon maradjon, így aztán nagy eséllyel tovább is adja a fertőzést a munkatársainak, ügyfeleinek, a vele együtt közlekedőknek.

A náthát is komolyan kell venni! 

A nátha az orrnyálkahártya gyulladása, amely nyálkahártya-irritációval, duzzanattal, fokozott váladékképződéssel jár, általában 5-7 napig tart. Jellegzetes tünetei az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, fejfájás, rossz közérzet. Gyakori a torokfájás, köhögés, hőemelkedés is, és az orrlégzés akadályozottsága miatt alvászavarok is jelentkeznek. A náthát leggyakrabban a több százféle felső légúti fertőzést okozó vírus valamelyike, többnyire rhinovírus okozza, de a náthás tünetek más betegséget, például allergiát és influenzát is kísérhetnek.

A náthát meghűlésnek, megfázásnak emlegetjük, de a hideghatásnak csak annyiban van köze hozzá, hogy a lehűlés miatt gyengül a szervezet védekezőképessége a kórokozók ellen. Az áthűlésen kívül számos körülmény is utat nyithat a kórokozóknak, csökkentve az immunrendszer hatékonyságát, például légszennyeződés, más szerv betegsége, immunhiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány és tartós stressz is.

Ha a termelődő váladék nem tud megfelelően kiürülni, hanem pang az orr melléküregeiben, akkor a náthából szövődményként bakteriális felülfertőzések, súlyosabb melléküregi gyulladások (középfül-, homlok-, vagy arcüreggyulladások, fülkürt-hurutok) is kialakulhatnak.

Nem hősiesség, hanem felelőtlenség betegen dolgozni!

A légúti fertőzéseket okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, könnyen továbbadhatók. Egy-egy tüsszentéssel, köhögéssel kórokozók tömege kerül a levegőbe és jut belőle a beteg kezére is, így terjesztheti a fertőzést mindenfelé, amerre jár, minden megfogott, többek által használt tárgyon hagyhat a kórokozóból a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóitól a kilincseken, liftgombokon keresztül a munkahelyek közösen használt berendezéseinek kapcsolóiig. Egy náthás beteg munkatársai, ügyfelei, üzleti partnerei tucatjait betegítheti meg, nem is beszélve a vele véletlenül találkozókról. Ezért nem „jófejség” betegen is munkába menni, hanem éppen ellenkezőleg! Nagyobb lojalitást, felelősségérzetet mutat a munkahelye iránt az, aki, ha csak egy mód van rá, a banális légúti fertőzéseket, náthát igyekszik otthon mielőbb kiheverni. A lakásban az egyenletes meleg, az „ágynyugalom”, a pihenés és az inkább csak otthon bevethető hagyományos és modern gyógyító praktikák (párologtatás, eukaliptusz, menta, citrom illóolajok, lábfürdő, inhalálás, légzéskönnyítő kenőcs, orrszívó porszívó stb.) gyorsabb gyógyulást tesznek lehetővé.

Hat tipp a nátha idejére

Ha valakinek mégis munkába kell mennie náthásan is, szerelkezzen fel a gyógyulás gyorsítására, a nátha tüneteinek enyhítésére kapható, jól bevált, vény nélkül is kapható készítményekkel, és tartson be néhány egyszerű elővigyázatossági szabályt, amivel elejét veheti a fertőzés továbbadásának.

  • Köhögéskor, tüsszentésnél tegyen papírzsebkendőt a szája elé, és azt ne vágja zsebre, hanem azonnal dobja a szemetesbe! Így nem szennyezi be a fertőzött váladékkal sem a kezét, sem a ruházatát. Ha váratlanul tör rá a tüsszentés, és nincs idő elővenni a zsebkendőt akkor legjobb, ha az alsó karját, belső könyökhajlatát emeli a szája elé.
  • Fertőzésveszélyes időszakban szellőztessen gyakrabban a munkahelyén, az irodában is, és lehetőség szerint használjanak fertőtlenítő légfrissítő spray-t is!
  • A tömegközlekedésen való utazás után, illetve étkezés előtt, vécéhasználat után kezet mosni az alapvető higiéniához tartozik, de náthásan még gyakrabban ajánlatos a szappanos kézmosás vagy legalább az alkoholos kézfertőtlenítő gél, törlőkendő használata.
  • A tisztító kendővel vagy spray-vel fertőtlenítse a saját munkaeszközeit és a közösen használt berendezések kapcsolóit is!
  • Ne feledkezzen meg a munkahelyén sem az immunrendszer erősítéséről, fogyasszon frissítő, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, könnyű, tápláló ételeket!
  • Náthásan különösen fontos az elegendő folyadékfogyasztás. Legjobbak a meleg italok, gyógyteák (bodza, hársfa, kamilla stb.), levesek, amelyekről a munkahelyi teakonyhában is gondoskodhat.

 A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés