hirdetés
hirdetés

Fake news?!

5+1 tipp az álhírek elleni védekezéshez

A koronavírussal kapcsolatban számos kattintásvadász, hiteltelen álhír terjed. Hogyan védekezhetünk ellenük? A Süddeutsche Zeitung cikkje alapján 5+1 pontba szedtük.

A híreknek elsődlegesen az a célja, hogy növeljék a tájékozottságunkat és csökkentsék a bizonytalanságérzetünket. Minél többet tudunk ugyanis egy témáról, annál nyugodtabbak vagyunk azzal kapcsolatban, annál kiszámíthatóbbnak érezzük a jelenségeket. Sajnos azonban rengeteg olyan hír is terjed, melyek nem hogy csökkentenék az emberek kontrollvesztettség érzését, de még inkább ráerősítenek az egyébként is fennálló szorongásunkra, félelmeinkre. Hogyan szűrhetjük ki őket?

1.     Duplán ellenőrizzünk!

Egy fontos szabály, hogy a közösségi médiában terjedő információkat legalább két megbízható forrással támasszuk alá, mielőtt igaznak gondoljuk őket. Sajnos vannak, akik direkt álhíreket terjesztenek, a hírekhez hamis fotókat csatolnak, ezzel keltve pánikot. Törekedjünk arra, hogy minél hitelesebb információkból tájékozódjunk. De milyen is egy megbízható forrás? A legjobb, ha hivatalos szervekhez és jó hírű, megbízható médiumokhoz fordulunk. 

2.     Legyünk szkeptikusak!

Azok, akik kritikusak az elolvasott információkkal kapcsolatban és megkérdőjelezik az olvasottakat, védettebbek az álhírekkel és az általuk kiváltott félelmekkel, szorongással szemben. Sosem árt utánanézni, hogy amit olvasunk, azt milyen forrás támasztja alá, főként, ha azt mással is szeretnénk megosztani.

3.     Kerüljük a láncleveleket!

Ne továbbítsuk azokat a leveleket, melyben megkérnek minket, hogy osszuk meg ismerőseinkkel, a benne lévő adatok pedig megkérdőjelezhetők. Amennyiben a levélben megjelenő információk újdonságnak tűnnek, de sehol máshol nem olvashatunk róla (pl. hogyan ismerhetjük fel biztosan a koronavírus tüneteit – tippek, trükkök), akkor kezdjünk el kételkedni.

4.     Informálódjunk helyben!

Ha a válsághelyzetről többet szeretnénk megtudni ott, ahol élünk, akkor érdemes a helyi önkormányzat információira támaszkodni. Elérhető országos szinten is egy segélyvonal, ahol feltehetjük kérdéseinket.

5.     Vigyázzunk az ellenszerekről terjedő hírekkel!

A világon számos kutatócsoport dolgozik a védőoltás és az ellenszer kidolgozásán, azonban jelenleg nem létezik védőoltás vagy hivatalosan hatékonynak titulált gyógyszer. A legtöbb álhír talán az ellenszerhez kapcsolódik, így erre érdemes különös hangsúlyt fektetni és csakis megbízható forrásból táplálkozni. Az ellenszerekről szóló álhírek írói tudják, hogy az embereknek nőne a biztonságérzete, ha lenne egy bizonyított gyógyszer vagy vakcina, ami hatásos a koronavírussal szemben, és éppen emiatt sokan kattintanak az ilyen cikkekre. 

Amint meglesz a hivatalos ellenszer, arról mindenki értesülni fog.

+1: Inkább nyugalmat terjesszünk! 

A legtöbb ember, aki álhíreket oszt meg, nem rosszindulatú, csupán felületesen dolgozza fel az információkat, azaz nem jár mélyebben utána és szeretné megvédeni, figyelmeztetni ismerőseit is. A legnagyobb segítség ebben az időszakban azonban az lehet, ha minél kevesebb hírt osztunk meg a témában, mivel mindenki küzd most félelmekkel, szorongással a kialakult helyzet miatt. Nem szükséges ezt azzal tetéznünk, hogy újabb és újabb híreket küldünk ismerőseinknek. Ehelyett bízzuk rájuk, hogy mennyit és mit olvasnak, vannak ugyanis olyanok, akik tudatosan csak napi egyszer vagy kétszer néznek rá a hírekre és azt is csak megbízható forrásokból teszik. 

Ne keltsünk pánikot és szűrjük meg az olvasott információkat!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a HRPWR.HU ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 4.0 online szakmai konferencia szeptember 24-én.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés