hirdetés
hirdetés

Piaci körkép: bootcampek

16 hetes képzés után 460 ezres fizetés? Ebben a hiányszakmában lehetséges!

Itthon is egyre népszerűbbek a 21-45 éves korosztály körében a néhány hónapos, intenzív és gyakorlatorientált szoftverfejlesztő képzések, amelyek egy része végzett hallgatói elhelyezkedését is biztosítja az iparági adatok szerint harmincezres munkaerőhiánnyal küzdő informatikai szektorban, ráadásul akár bruttó 460 ezer forintos kezdő fizetésért.

Észak-Amerikához hasonlóan Magyarországon is egyre népszerűbbek a jellemzően néhány hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok, az úgynevezett coding bootcampek. A junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters azokról a fővárosi, magyar nyelvű bootcampekről készített összehasonlítást, amelyek aktív vállalati partnerkapcsolatokkal rendelkeznek az IT-szektorban, így céljuk, hogy a tanfolyamot követően elhelyezkedési lehetőséget is kínáljanak hallgatóiknak. Következik a hat legfontosabb szempont azok számára, akik hónapokon belül programozóként szeretnének új karriert kezdeni. 

1. Három év alatt hatszorosára nőtt a bootcampeken végzettek száma Észak-Amerikában 

Az első bootcampek 2013-ban indultak Észak-Amerikában, és hallgatóik száma öt éve alig haladta meg a kétezer főt. A statisztikák szerint azonban az Egyesült Államokban és Kanadában 2016-ban már csaknem tizennyolcezren vettek részt az átlagosan három hónapig tartó képzéseken. A gyakorlatorientált, intenzív képzést kínáló bootcampek a három-öt éves, jelentős részben elméleti hátteret oktató egyetemi képzések alternatívájaként jelentek meg hazánkban, és a felsőoktatási intézményekkel szemben a gyakorlati programozásra helyezik a hangsúlyt. Az itthoni bootcampek hallgatói alapvetően a munkaerőpiacon már tapasztalatot szerzett, általában 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki, s többségük semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkezik. 

2. Jellemzően négy hónapos, nappali képzések indulnak 

A hazai bootcampek többsége – így a Codecool, a Green Fox, a METU JUMP, a PROGmasters, a [r]eaktorlabs és a Training360 – csak munkaidőben teljesíthető, nappali képzést kínál. Aki munka mellett szeretné szoftverfejlesztővé képezni magát, annak a Braining Hub csinál hat hónapos, esti és hétvégi képzést. 

A programozó tanfolyamok tizenhat-tizennyolc hétig tartanak, ettől csak a már említett Braining Hub, valamint a Codecool gyakorlata tér el. Utóbbi képzése ugyanis tizennyolc hónapig tart, amely egy év oktatást és hat hónap szakmai gyakorlatot tartalmaz. Ennek ellenére a hallgatói nagyjából ugyanannyi időt töltenek az iskolában, mint a négy hónapos képzések résztvevői, mivel a Codecoolnál csak minden második héten, kilenc és tizennégy óra között van iskolai oktatás, kéthetente pedig otthon tanulnak a diákok. 

3. Nem könnyű bejutni a hallgatók közé 

A hazai bootcampek többsége erős előszűrést végez azok körében, akik szoftverfejlesztést szeretnének tanulni. Az intézmények felmérik a jelentkezők kognitív készségét, személyiségét, motivációit és AC tesztek segítségével kooperációs képességét is, valamint legalább alapfokú, de inkább középszintű angoltudást is elvárnak a diákjaiktól. A PROGmasters ezeken túl – egyedüliként – a leendő hallgatók tanulási és programozási alapképességeit is vizsgálja egy programozási felvételi vizsga keretében (amelyhez ingyenes tananyagot biztosít a Java programozás alapjairól).  

„Ennek fényében nem meglepő, hogy például a PROGmasters esetében a jelentkezők csupán két százalékából lesz hallgató, ugyanakkor az elmúlt három évben valamennyi végzősünknek sikerült fejlesztőként elhelyezkednie” – mondja Filep Szabolcs, az összehasonlítást készítő PROGmasters alapítója.

 4. A tandíj átlagosan egymillió forint, de van halasztott részletfizetés 

A tandíjat tekintve jelentős különbségek vannak a bootcampek között. A képzések díjai az ingyenestől a bruttó 3,5 millió forintig terjednek, ám az oktatási intézmények többsége biztosít a hallgatók számára egy jellemzően tizennyolc hónapos halasztott részletfizetési konstrukciót, amelyet csak az elhelyezkedést követően kell elkezdeni törleszteni. Így akár nulla forint befizetése mellett is elvégezhetőek a tanfolyamok, ám annak, aki a halasztott fizetést választja, általában egy éves hűségidőt kell vállalnia leendő munkahelyén. Az előre fizető hallgatók viszont több helyen is jelentős kedvezményt kapnak. 

Egyedül a Training360 kínál ingyenes képzést valamennyi hallgatónak, ennek költségeit ugyanis a leendő munkáltató állja. Viszont amennyiben a diák nem végzi el tanfolyamot vagy nem fogadja el a Training360 vagy partnerei által adott állásajánlatot, úgy ki kell fizetnie a nagyjából bruttó 1,9 milliós tandíjat. 

5. Egy bootcampet végzett diák annyit kereshet, mint egy frissdiplomás… 

„Sokak számára meglepő lehet, hogy egy négy hónapos bootcampet végzett munkavállaló kezdő fizetése megegyezhet egy egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztő keresetével, pedig ez a helyzet manapság Magyarországon.” – összegez Filep Szabolcs. Az összehasonlításban szereplő szoftverfejlesztő tanfolyamok között ugyanis több olyan is van, amelyik minimum bruttó 350-380 ezres kezdő fizetést ígér a végzett hallgatóknak. „Statisztikáink alapján ráadásul a nálunk végzettek bruttó 350 és 460 ezer forint közötti kezdő fizetéssel indulnak a pályán, és jövedelmük ezt követően a piaci átlagnak megfelelően emelkedik, azaz két-öt éven belül elérik a bruttó 620 ezer és 1,2 millió forint közötti bért" - teszi hozzá a PROGmasters alapítója. 

6. …Arra viszont érdemes figyelni, hogy jár-e pénzügyi garancia a hallgatóknak 

Az itthoni bootcampek gyakorlatilag az összes budapesti IT-céggel kapcsolatban állnak, és az a céljuk, hogy a versenyszférában helyezzék el a végzős diákjaikat. „Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy csak az intézmények egy része ad pénzügyi garanciát is arra, hogy olyan munkahelyet talál majd a végzős hallgatóinak, amely a korábban ígért bruttó fizetést kínálja számukra” - figyelmeztet Filep Szabolcs.   

A fővárosi bootcampek közül a METU JUMP és a PROGmasters a tandíj összegének felére szóló pénzvisszafizetési garanciát ad arra az esetre, ha a hallgató a végzést követő három hónapon belül mégsem jut szoftverfejlesztői munkához. A Codecool pedig a teljes képzési díjat elengedi annak a hallgatónak, akinek nem tud álláshelyet biztosítani a másfél éves képzés után.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés