hirdetés
hirdetés

Hurráoptimizmus helyett

10 gyakran elhangzó mondat, amivel a toxikus pozitivitást erősíted

„Ne rágódj ennyit a dolgokon, maradj pozitív!” „A hibázás nem opció.” „Végül úgyis minden jóra fordul majd!” Miért veszélyesek ezek a mondatok – és mit is mondhatnánk helyettük?

A toxikus pozitivitás a vidám, optimista beállítódás túlzott és kevéssé hatékony túláltalánosítása, vagyis az, amikor minden létező helyzetben a hurráoptimizmust próbáljuk erőltetni – akkor is, amikor ezt valójában semmi nem indokolja, és kedvünk sincs hozzá.

A toxikus pozitivitás csapdáiról ebben a korábbi cikkünkben írtunk. Most lássunk pár toxikusan pozitív mondatot, amelyek talán már annyira belénk ivódtak, hogy sok helyzetben gondolkodás nélkül mondjuk ki őket. Pedig némi erőfeszítéssel átfogalmazhatók lennének úgy, hogy nem mérgező, ellenben elfogadó és megerősítő mondatokká váljanak. Ha eddig te is gyakran használtad az alább felsorolt mondatok valamelyikét, ne érezd rosszul magad miatta, de mostantól próbáld meg lecserélni őket a nem toxikus verzióra!

Toxikus pozitivitás vs. Nem toxikus, elfogadó és megerősítő reakció:

1. „Ne rágódj rajta, maradj pozitív!” HELYETT: Írd le nekem, mit érzel. Figyelek.

2. „Kicsivel több vidámságot, ha lehet!” HELYETT: Látom, hogy komoly stresszt okoz neked ez a helyzet, van valami, ami tehetnék érted?

3. „A hibázás nem opció” HELYETT: A hibázás a fejlődés és a siker része.

4. „Végül minden jóra fordul” HELYETT: Ez nagyon nehéz helyzet, gondolok rád.

5. „Csak pozitívan, ha kérhetem!” HELYETT: Itt vagyok veled jóban és rosszban.

6. „Ha én meg tudom csinálni, akkor te is meg tudod!” HELYETT: Mindenkinek más a története, eltérő képességekkel bír, és mások a korlátai. És ezzel nincs semmi baj.

7. „Ne legyél már ilyen negatív” HELYETT: A szenvedés az élet része, nem vagy egyedül.

8. „Minden rosszban van valami jó” HELYETT: Értelek. Ha szükséged van rám, itt vagyok.

9. „Minden okkal történik” HELYETT: Mindenkivel előfordul, hogy ő húzza a rövidebbet. Hogyan támogathatlak ebben a nehéz időszakban?

10. „Lehetne rosszabb is” HELYETT: Ez szörnyű. Nagyon sajnálom, hogy ezen kell keresztülmenned.

(Borítókép forrása: Ian Taylor, Unsplash)

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés